El portal dels estudis de comunicació des de 2001

Edición en español

Edició en català

Edição en português

Dossiers

ISSN 2014-1475
  El consum de mitjans de comunicació en català

01/2019

Podríem dir que la llengua catalana suposa, en el marc de les llengües europees minoritzades, una realitat de quasi normalitat pel que fa al nombre de mitjans existents. La presència dels mitjans i productes culturals en català a Catalunya, parlant de Principat, excepte la de la ràdio, d’alguns programes de televisió i del món digital, volta el 30-35% de consum. És evident que aquest percentatge no correspon als potencials parlants de català (80% si parlem de coneixement de la llengua), sinó als que preferentment usen la llengua catalana davant les altres (més o menys un 34%).

  Joana Biarnés In Memoriam (1935-2018): fotoperiodisme amb nom de dona

12/2018

El passat 19 de desembre de 2018 va morir Joana Biarnés, considerada la primera fotògrafa catalana i espanyola que adoptà la carrera professional de fotoperiodista o reportera gràfica.

  Ensenyament i aprenentatge de la competència mediàtica

12/2018

Per Amparo Huertas Bailén (InCom-UAB)   L’alfabetització mediàtica va ser objecte de debat a la jornada coorganitzada per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya el 30 de novembre de 2018 amb el títol «Jornada sobre alfabetització informacional i mediàtica per una ciutadania crítica». Davant l’imparable creixement de l’oferta de continguts, l’augment de l’addicció tecnològica, la preocupant polarització de les opinions a l’entorn digital o la ràpida expansió de la infoxicació informativa, hi ha un acord pràcticament unànime al voltant de la utilitat de l’educació mediàtica com a via de solució. «A un moment on les opinions són sagrades i els fets, qüestionables» —així ho va descriure el director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Ignasi Genovès, a l’acte d’inauguració—, establir estratègies per afavorir l’alfabetització informacional ha esdevingut una obligació.

  Comunicació i Procés català

11/2018

Redacció OCC InCom-UAB   La història actual de Catalunya i la seva relació amb Espanya ha estat marcada per l’anomenat Procés català, un moviment sociopolític iniciat l’any 2006 que reclama el dret a l’autodeterminació (dret a decidir) de Catalunya per aconseguir la seva independència. Caldrà un temps per poder observar aquest moment històric de forma global i amb la calma que qualsevol anàlisi amb rigor precisa. Però, no obstant, ja tenim al nostre abast diferents textos que ens permeten començar a reflexionar amb certa profunditat sobre el paper desenvolupat pels mitjans de comunicació.

  L’ICANN es reuneix a Barcelona

10/2018

Redacció OCC InCom-UAB L’ICANN, l’ens regulador dels dominis d’internet que també s’encarrega de preservar la seguretat, estabilitat i interoperabilitat, s’ha reunit per primera vegada a Barcelona amb motiu del seu 63 Meeting. Entre els dies 20 i 25 d’octubre de 2018, l’ICANN ha celebrat la seva reunió anual més important al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB).