El portal dels estudis de comunicació des de 2001

Edición en español

Edició en català

Edição en português

Dossiers

ISSN 2014-1475
  Internet, l’autopista de la propaganda jihadista

10/2019

Autora: Amparo Huertas Bailén (InCom-UAB) Rachid ElYounoussi fa cinc anys que treballa amb joves migrants, majoritàriament procedents del Nord d’Àfrica i amb arrels musulmanes, donant-los el suport necessari per al seu procés d’adaptació a Catalunya. Dirigeix l’associació Darna, situada al barri del Raval de Barcelona. Creada l’any 2017, un dels seus principals objectius és prevenir la radicalització jihadista. Des del centre, s’acompanya als joves i familiars per ajudar-los a enfrontar-se a aquest problema i, a més, també desenvolupa un programa socioesportiu amb menors estrangers no acompanyats. Rachid ElYounoussi és periodista especialitzat en el moviment jihadista global i dirigeix la publicació digital infotalqual.net des de 2013. Coneix bé les estratègies comunicatives que es donen darrere de tot procés de radicalització. Un procés que ell defineix com “aquell que porta a un individu o a un grup a creences radicals i, finalment, a conductes violentes”.

  Pop a Cuba: una globalització alternativa crítica

07/2019

Quim Puig (Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat, Universitat Autònoma de Barcelona) ressenya el llibre de Thiago Soares (2018) Música pop a Cuba. Globalització, territoris i solidaritat digital. Editorial UOC / InCom -UAB. 146 pàgines

  Parlant amb el col·lectiu gitano

07/2019

Gabriela Marques Gonçalves és periodista i investigadora. Està graduada en Comunicació Social-Periodisme per la Universidad Federal de Goiás (Brasil) i té un postgrau en Producció i Gestió de Projectes Culturals per la mateixa universitat. A més, és Master en Comunicació per la Universitat Federal de Juiz de Fora, també de Brasil, amb una investigació sobre cultura popular. Actualment està finalitzant el seu doctorat en el departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A la seva tesi doctoral, Gabriela Marques analitza el consum mediàtic i cultural de la població gitana de Catalunya amb l’objectiu de comprovar si una oferta que para poca atenció en aquest col·lectiu és ben rebutjada (o no) pel mateix.

  Periodisme polític: cobertura de l’extrema dreta

06/2019

Per Amparo Huertas Bailén La creixent presència de l’extrema dreta a les institucions polítiques provoca que sigui urgent  una profunda reflexió sobre el paper del periodisme. Però cal anar molt més enllà de la defensa de «fer un bon periodisme», que més aviat ens situa en una visió massa nostàlgica d’un moment que tampoc no ha existit mai. Ara bé, aquest debat és molt complex i requereix molta informació.

  La transformació social des de l’educomunicació

05/2019

Alfredo Cohen Montoya va néixer al Carib colombià, a Barranquilla, fa 35 anys. Va estudiar Comunicació Social i Periodisme, va treballar amb comunitats de desplaçats per la violència i a produccions de televisió infantil i juvenil a Bogotà. Al 2006 va viatjar a Barcelona per realitzar el Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Al 2009 va fundar elParlante i, al 2016, va finalitzar la seva tesi doctoral a la Universitat Pompeu Fabra en la qual va poder sistematitzar la seva experiència i proposar un model d’intervenció per a projectes d’educomunicació intercultural a les aules.